+420 212 812 670 | info@zelenazeme.sk

Ako si vyrobiť domácu konopnú kombuchu?

Autor: Lucie Garabášová

Už v starovekej Číne môžeme nájsť prvé zmienky o kombuche. Kombucha bola vo svojich počiatkoch neznámy nápoj, dnes je považovaná za symbol zdravého životného štýlu. Je to bublajúca fermentovaná dobrota, kde je spojená tradícia s modernými chuťovými trendmi, a tak vznikol symbol akéhosi progresívneho prístupu k starostlivosti o telo a dušu. Nasledujúce riadky popisujú, ako sa tento nápoj môže pripraviť v domácnosti.

Dnešná uponáhľaná doba ponúka viac ako inokedy hľadanie rovnováhy medzi fyzickým a duševným zdravím, a tu práve kombucha prináša nielen osviežujúce chute, tiež množstvo probiotík, ktoré podporujú zdravie tráviaceho systému a posilňujú imunitu. Povedzme, že kombucha je viac než iba nápoj, je možné považovať ho za prostriedok na preskúmanie kreativity, komunity a udržateľnosti.

Ukážme si, ako jednoducho je možné si kombuchu vyrobiť doma a aké účinky kombucha v súčinnosti s konope má.

Čo je kombucha?

Kombucha je fermentovaný nápoj vyrábaný z cukru, čaju a symbiotickej kultúry baktérií a kvasiniek známej ako SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Proces výroby kombuchy zahŕňa fermentáciu sladu a čaju pomocou tejto kultúry, čo vedie k tvorbe kyselín a ďalších látok.

Počas fermentácie prebiehajú rôzne biochemické procesy, ktoré menia chuť a zloženie nápoja. Kombucha ponúka sebe vlastnú charakteristickú osviežujúcu chuť, s jemnou štipľavosťou. Väčšinou chuť a vôňu kombuchy ovplyvňuje typ použitého čaju a dĺžka fermentácie. Obvykle je mierne kyslá s jemnou arómou.

Nápoj kombucha je spájaný s rôznymi zdravotnými výhodami. Obsahuje probiotiká, antioxidanty a ďalšie látky, ktoré môžu podporovať zdravie tráviaceho systému, posilňovať imunitný systém, tiež disponuje priaznivými účinkami na organizmus.

Kombucha má korene v Ázii, konkrétne v Číne a Japonsku. Postupne sa šíri po celom svete ako obľúbená alternatíva k sóde a ďalším sladeným nápojom. Kombucha sa pomerne frekventovane predáva komerčne vo fľašiach, tiež však môže byť vyrábaná ako domáci nápoj s jednoduchými ingredienciami a procesom fermentácie.

Aké účinky má konopná kombucha?

  • Probiotiká: Kombucha obsahuje živé kultúry baktérií a kvasiniek, a tie pomáhajú podporovať zdravie črevnej mikroflóry.
  • Antioxidanty: Kombucha obsahuje antioxidanty, ako sú polyfenoly, ktoré môžu chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Antioxidanty pomáhajú so znížením zápalu a ochranou pred rôznymi chorobami.
  • Detoxikácia: Je možné, že kombucha pomáha pri detoxikácii tela. Fermentačný proces kombuchy pravdepodobne odstraňuje toxíny z tráviaceho systému.
  • Podpora imunitného systému: Vďaka svojmu obsahu probiotík a antioxidantov môže kombucha posilňovať imunitný systém a pomáhať telu bojovať proti infekciám a chorobám.
  • Energia a vitalita: U mnohých konzumácia kombuchy pomáha zvýšiť energiu a vitalitu. Môže to spôsobovať kombinácia vitamínov, minerálov a probiotík v nápoji.
  • Proti stresu a úzkosti: V prípade, že kombuchu vyrobíme s konopným čajom, je možné využiť všetky účinky konopného čaju. Napríklad pomoc pri strese a úzkosti.

Recept na domácu konopnú kombuchu

Ingrediencie:

    • 1 šálka cukru
    • 10-12 čajových vrecúšok konopného čaju (prípadne ako alternatíva 5 lyžičiek neochuteného sypaného konopného čaju)
    • 1 matečnú špongiu - kombuchu
    • Cca 300 ml nápoja z predošlej várky (kombuchy)
    • 3-4 litre vody (ideálna je filtrovaná)
    • Sklenená nádoba na fermentáciu (v našom prípade sa jedná o nádobu s objemom 3 litre)
    • Kus látky (v našom prípade látková vreckovka)
.
.

Postup tvorby konopnej kombuchy:

  • Uvarte čaj, zalejete ho horúcou vodou, potom nechať vylúhovať 20 minút v čistej nádobe (odporúčame v inej, ako v tej, v ktorej bude kvasiť kombucha).
  • Dôkladne vmiešajte cukor, aby sa úplne rozpustil.

  • Počkajte, až čaj vychladne na izbovú teplotu, dolejte ho vodou a potom ho môžete preliať do pohára, ktorý máte pripravený na kvasenie.

  • Potom do pohára prilejete nápoj z predošlej várky (z predchádzajúcej várky kombuchy, prípadne nápoj, ktorý je pri kombuche, keď ju kupujete).

  • Teraz na hladinu nápoja umiestnite špongiu. Nezľaknite sa, niekedy bude plávať na hladine a inokedy zase spadne ku dnu. Ani jedno nie je zle.

  • Na hrdlo fľaše dajte ideálne handrovú vreckovku a upevnite gumičkou, aby sa dovnútra nedostal žiadny prach, ale zároveň potrebuje kombucha dýchať.

  • Nechajte cca 7-10 dní kvasiť. Priebežne ochutnávajte a až budete chcieť, kombuchu môžete pokojne zliať. Nenechávať kvasiť viac ako 14 dní, vytvoril by sa ocot.
  • Po vytvorení kombuchy vyberte huby, umyte ich, aby sa uchovali pre ďalšie použitie. Odlejte časť pripraveného nápoja, ktorý je potrebné dať do chladničky na ďalšie použitie.

Videorecept: Ako na konopnú kombuchu

Sekundárna fermentácia kombuchy

Vyskúšajte nové príchute kombuchy!

Potrebovať budete navyše fľaše s patentným pákovým uzáverom (zaobstarať sa dajú v obchodoch s kuchynskými potrebami či na internete). Použiť sa dajú aj PET fľaše, avšak ich dlhodobé používanie na fermentáciu nie je príliš vhodné.

Na dochutenie kombuchy použite, čo máte radi! Ovocný džús, čučoriedky, jahody, čerstvé aj sušené bylinky (mäta, medovka), zázvor, citrón a iné.

Dochucovadlá pridajte max. do objemu 5 %.

Podľa kyslosti kombuchu dochuťte - na 0,5 litra použite 1-2 lyžičky cukru. Potom pridajte obľúbené ovocie či bylinky, pretrepte a nechajte ešte 2-3 dni fermentovať. Odporúčame 2x denne na chvíľku otvoriť, kvôli vzduchu, ktorý je potrebný aby vstúpil dovnútra.

CBD kombucha?

V prípade, že chcete vyskúšať aj zdravý vynikajúci nápoj s obsahom terapeutického CBD, kedy sa jedná o výbornú podporu imunity organizmu.

Postup je nasledujúci:

Použite CBD čaj s vyšším obsahom CBD a do pripraveného čaju (ešte za tepla) pridajte lyžicu oleja či masla, aby sa kanabinoidy rozpustili (kanabinoidy sa totiž rozpúšťajú v tukoch alebo alkohole). Tým spôsobom sa do nálevu dostane CBD a výsledná kombucha bude s jeho obsahom.

Používáme ověření věku Adulto