+420 212 812 670 | info@zelenazeme.sk

Najlepšia masť na popáleniny

Autor: Ondřej Šťovíček

Najmä v lete je riziko úpalu mnohonásobne vyššie, a to práve v dôsledku nadmerného vystavovania sa slnku a nedostatočnej ochrany pred UV žiarením. Ale nielen slnko vás môže spáliť, aj oheň môže spôsobiť nepríjemné popáleniny.

Povieme vám, čo sú to popáleniny, ako sa o ne starať, a nezabudneme spomenúť ani najlepšie masti na popáleniny.

Čo sú popáleniny?

Popálenina je poškodenie kože spôsobené teplom - najčastejšie zo slnka alebo dokonca z ohňa. Popáleniny sa dajú liečiť rôznymi spôsobmi - najčastejšie sa používajú chladivé masti alebo peny.

Ako vyzerajú popáleniny druhého stupňa?

Popáleniny druhého stupňa zahŕňajú epidermis a časť dermis. Miesto popálenia je červené, s pľuzgiermi a môže byť opuchnuté a bolestivé.

Súhrnne sa popáleniny druhého stupňa prejavujú ako:

  • Pľuzgiere
  • Hlboké začervenanie.
  • Popálené miesto môže vyzerať mokré a lesklé 
  • Koža je na dotyk bolestivá
  • Popálenina môže byť biela alebo nepravidelne sfarbená

Čo spôsobuje popáleniny druhého stupňa?

Vo väčšine prípadov sú čiastočné popáleniny druhého stupňa spôsobené nasledujúcimi príčinami:

  • obarenie
  • plamene (oheň) - pokožka, ktorá sa na krátky čas dostane do kontaktu s horúcim predmetom
  • spálenie slnkom
  • chemické látky
  • elektrický prúd

Čím namazať popáleniny?

Najprv odporúčame opláchnuť postihnuté miesto studenou vodou a potom môžete použiť panthenol - buď ako sprej, alebo ako krém. Môžete použiť aj špeciálne masti, krémy a gély určené špeciálne na popáleniny.

Aká je najlepšia masť na popáleniny?

Na spáleniny od slnka používajte regeneračné prípravky s panthenolom. Ak je miesto bolestivé, je lepšie použiť len sprej alebo panthenolovú penu na popáleniny.

Z radu Zelená zem na popáleniny vyskúšajte:

Konopný olej s tea tree

Tento výrobok obsahuje prírodný konopný olej, ktorý regeneruje pokožku a pôsobí protizápalovo, a tea tree sa používa na ošetrenie drobných poranení, ako sú odreniny, rezné rany a drobné popáleniny.

.

Pomôžte svojej pokožke regenerovať

Keď sa popálenina trochu zahojí a nie ste v akútnej fáze, odporúčame ošetriť postihnuté miesto vhodným konopným telovým krémom, ktorý pokožku zjemní a pomôže jej regenerovať, čo je potrebné najmä po popálení.

.

Čo robiť na popáleniny -  rady našich babičiek

Mierne popáleniny sa zvyčajne úplne zahoja približne za týždeň alebo dva a zvyčajne nespôsobujú jazvy. Cieľom liečby popálenín je znížiť bolesť, zabrániť infekciám a urýchliť hojenie kože.

Studená voda

Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť pri menších popáleninách, je pustiť na popálené miesto studenú (nie studenú) vodu približne na 20 minút. Potom popálené miesto umyte jemným mydlom a vodou.

Studené obklady

Chladný obklad alebo čistá vlhká tkanina priložená na popálené miesto pomáha zmierniť bolesť a opuch. Obklad môžete prikladať v 5 až 15-minútových intervaloch. Snažte sa nepoužívať príliš studené obklady, pretože môžu popáleninu ešte viac podráždiť.

Antibiotické masti

Antibiotické masti a krémy na popáleniny pomáhajú predchádzať infekciám. Na popáleninu naneste antibakteriálnu masť, napríklad Bacitracin alebo Neosporin, a zakryte ju potravinovou fóliou alebo sterilným nepriepustným obväzom či látkou.

Aloe vera

Aloe vera sa často označuje ako "rastlina na popáleniny". Štúdie ukazujú, že aloe vera je účinná pri hojení popálenín prvého až druhého stupňa. Aloe pôsobí protizápalovo, podporuje krvný obeh a potláča rast baktérií. Naneste vrstvu čistého gélu z aloe vera odobratého z listov rastliny aloe vera priamo na postihnuté miesto. Ak kupujete aloe vera v obchode, uistite sa, že obsahuje vysoké percento aloe vera. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú prídavné látky, najmä farbivá a parfumy.

Med

Med je ešte sladší. Okrem lahodnej chuti môže med pri lokálnej aplikácii pomôcť pri hojení drobných popálenín. Med pôsobí protizápalovo a je prirodzene antibakteriálny a antimykotický.

Znižuje vystavenie slnečnému žiareniu

Snažte sa nevystavovať popáleniny priamemu slnečnému žiareniu. Popálená pokožka bude na slnko veľmi citlivá. Udržujte ju zakrytú oblečením.

Neškriabte si pľuzgiere.

Hoci to môže byť lákavé, nechajte pľuzgiere na pokoji. Samotné prasknutie pľuzgiera môže viesť k infekcii. Ak máte obavy z pľuzgierov, ktoré sa vytvorili v dôsledku popálenia, navštívte lekára.

Užite voľne predajný liek proti bolesti

Ak máte bolesti, užite voľne predajný liek proti bolesti. Nezabudnite, že kanabinoidy sú tiež lieky proti bolesti!

Používáme ověření věku Adulto