+420 212 812 670 | info@zelenazeme.sk

Edestin – čo to je a prečo je pre nás taký dôležitý?

Autor: Ondřej Šťovíček

Už ste niekedy počuli čo je edestin? Ak nie, zbystrite svoju pozornosť! Edestin je totiž jednou z hlavných bielkovín nachádzajúcich sa napríklad v konopných semienkach a tiež konopnom proteíne. Je veľmi výživný a užitočný. Edestin je dokonca predmetom skúmania vďaka jeho schopnosti nahradiť ľudskú plazmu. Prečítajte si o tom, čo je edestin a prečo je pre nás taký dôležitý.

.
  • Čo je liek edestin?
  • Aké účinky edestin má?
  • Kde sa edestin nachádza?
  • Výskum českých vedcov o edestine ako o nahradení krvnej plazmy

Čo je edestin?

Edestin je jednou z hlavných bielkovín, ktoré sa nachádzajú v konopných semienkach. Má obrovský význam vďaka svojej podobnosti s bielkovinami v ľudskom tele. Edestin skúmajú aj poprední českí vedci a snažia sa pomocou edestinu nahradiť klasickú krvnú plazmu.

.
.
.

Edestin obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré telo nemôže samo vyprodukovať a musí ich získavať z potravy. Obsahuje bohaté množstvo železa, vlákniny, aminokyselín a niektorých minerálov.

Je výbornou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú zdravý zdroj rastlinných bielkovín.

Názov "edestin" je odvodený od gréckeho slova "edestos," čo v preklade znamená ľahko stráviteľný, a táto bielkovina skutočne ľahko stráviteľná je. Dokonca je veľmi dobre tolerovaná ľudským tráviacim systémom.

.

Aké účinky edestin má?

  • Podobnosť s ľudskými bielkovinami - Čo teraz českí vedci intenzívne skúmajú
  • Jednoduchá stráviteľnosť - Edestin je významný práve vďaka svojej ľahkej stráviteľnosti ľudským tráviacim systémom.
  • Kompletné aminokyseliny - Kvalitný zdroj bielkovín (nielen pre vegeteriánov a vegánov, ale aj pre športovcov)
  • Potenciálne zdravotné výhody - Konzumácia edestinu môže byť spojená s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Tieto účinky sú stále predmetom skúmania.

Kde sa edestin nachádza?

Edestin sa prirodzene nachádza v konopných semenách.

Konopné semená sú konzumované ako potravina a môžu byť použité vo forme celých semien, konopných olejov, múky alebo proteínu z konopných semien.

Edestin je tiež využívaný v potravinárskom priemysle na výrobu rôznych potravinárskych produktov, ako sú proteínové tyčinky, energetické nápoje a ďalšie potraviny určené pre športovcov, či osoby so záujmom o zdravú váživu.

Dokonca je možné edestin nájsť aj v kozmetike, konkrétne najmä konopný olej, ktorý sa používa na starostlivosť o pokožku a vlasy.

.
.
.

Môže mať užívanie edestinu vedľajšie účinky?

Edestin sa považuje za bezpečnú a dobre tolerovanú rastlinnú bielkovinu, ktorá pre väčšinu ľudí nemá významné vedľajšie účinky.

Existuje však individuálna variabilita v tom, ako jednotlivci reagujú na edestin, ako to pri mnohých ďalších potravinách býva. Ľudia s alergiami na semená by mali byť opatrní.

Je tiež dôležité brať do úvahy kvalitu konkrétneho produktu obsahujúceho edestin. Produkty nízkej kvality alebo nezodpovedne spracované konopné semená a konopné deriváty môžu obsahovať kontaminanty, ktoré môžu spôsobiť nežiaduce účinky. Preto je dôležité vyberať kvalitné produkty od overených predajcov.

Českí výskumníci edestinom nahrádzajú krvnú plazmu

Edestin by sa v budúcnosti mohol stať kľúčovým produktom pri nahrádzaní krvnej plazmy.

Českí vedci študujú možnosť ako efektívne využiť jednotlivé časti rastliny konope a začali skúmať predovšetkým bielkoviny obsiahnuté v konopnom semene. Docentka Irena Šlamborová dostala nápad na patentovateľné využitie bielkoviny edestinu, ktorá by mohla byť dlho hľadaným a stále nenájdeným zdrojom na náhradu hlavnej krvnej bielkoviny albumín.

Edestin totiž dokáže pomôcť pri problémoch spojených s nedostatkom albumínu, napríklad pri zlej látkovej výmene. Edestin a albumín sú nápadne podobné. „A kaša z konopného semena obsahuje zo všetkých prírodných zdrojov najvyššiu koncentráciu edestínu, ale zároveň obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny, ktoré majú množstvo zdravia podporujúcich efektov,“ vysvetľuje riaditeľ medicínskeho vývoja projektu Plasma for People, Pavel Kubů, prečo voľba padla práve na túto rastlinu.

Organické krvné plazmy navyše vydržia ďaleko dlhšie a nemusia byť skladované v špecifických podmienkach ako zamrazované ľudské plazmy. Vyrobíme prášok, ten sa zavákuuje a je úplne inertný. Edestin v prášku sa dá rýchlo dopraviť napríklad na miesta hromadných katastrof, kde ho bude možné po rozmiešaní s fyziologickým roztokom podávať aj v poľných podmienkach,“ dodáva Kubů.

Riešenie organickej plazmy vychádza z vlastníctva patentu a následného vývoja. Odborníci z Plasma for People už teraz dokážu pripraviť základný stavebný kameň projektu - edestin v čistote 99,9 percent a začali pripravovať klinickú štúdiu organickej náhradky Plasma For People Bloody Organic. Značný diel práce už majú českí výskumníci za sebou.

„Izolovať edestin tak, aby bol úplne oddelený od ostatných bielkovín obsiahnutých v konopnom semene a zachoval si svoju 3D štruktúru, je zložitá disciplína. Keď sa nám tento proces podaril, prebehli testy na zvieratách až na úroveň primátov. A aj mňa prekvapilo, že ani sekčná kontrola aktivácie imunitného systému nepreukázala, že by edestin telo vnímalo ako cudzorodú látku,“ popisuje Kubů.

Projekt sa tak dostal do ďalšej fázy, v ktorej sa hľadajú prostriedky na ďalšiu fázu klinického testovania a na proces prípravy schválenia na trh.

Zdroj štúdie: https://www.zdravotnickydenik.cz/2023/11/cesti-vyzkumnici-prichazi-s-revolucni-nahrazkou-krevni-plasmy/?trk=feed_main-feed-card_feed-article-content

Používáme ověření věku Adulto