+420 212 812 670 | info@zelenazeme.sk

10 zaručených tipov, ako posilniť imunitu

Autor: Lucie Garabášová

V dnešnej rýchlej dobe, v období rôznorodých vplyvov nielen prostredia a často kladenému dôrazu na význam zdravia, sa stáva posilnenie imunitného systému kľúčovým faktorom, ako najlepšie udržať pohodový a spokojný života. Prinášame Vám 10 zaručených tipov, ako posilniť imunitu. Pripravte sa na cestu k silnejšej a odolnejšej imunite, ktorá podporuje Vaše celkové zdravie.

Pripravili sme pre Vás tieto témy:

  • Imunitný systém – čo je imunita?
  • Ako sa prejavuje znížená imunita?
  • 10 zaručených tipov, ako posilniť imunitu
  • Babské rady: Ako posilniť imunitu?
  • Ako posilniť imunitu u detí?

Imunitný systém – čo je imunita?

Imunita je schopnosť organizmu brániť sa proti patogénom, ktoré môžu spôsobiť choroby. Imunitný systém je komplexná sieť buniek, tkanív, orgánov a molekúl, ktorá spolupracuje na ochrane tela pred infekciami a nežiaducimi látkami. Predstavte si imunitný systém ako „štít“, ktorý nonstop chráni organizmus pred útokmi baktérií, vírusov a parazitov.

Imunitný systém je možné rozdeliť do dvoch hlavných častí:

  • Prirodzená (nešpecifická) imunita: Imunitný systém poskytuje všeobecnú a okamžitú obranu proti patogénom. Je to súbor fyzických bariér, ako je koža, sliznice a rôzne bunky (fagocyty), ktoré pohlcujú a trávia cudzie látky.
  • Adaptívna (špecifická) imunita: Imunitný systém reaguje na špecifické cudzie látky a vyvíja cielenú obranu. Najdôležitejšími hráčmi v adaptívnej imunite sú T-lymfocyty a B-lymfocyty, ktoré produkujú protilátky a sú súčasťou bunkovej imunity.


Správne fungujúci imunitný systém je kľúčový pre udržanie zdravia a prevenciu ochorení.

Aký prejav má znížená imunita?

  • Časté infekcie: Osoby s oslabenou imunitou majú tendenciu byť náchylní na opakujúce sa infekcie - bakteriálne, vírusové a pliesňové infekcie. Takíto ľudia môžu trpieť častými prechladnutiami, infekciami horných dýchacích ciest alebo infekciami kože.
  • Oneskorené hojenie rán: Oslabená imunita môže pôsobiť na slabé hojenie rán (jazvy, tetovanie).
  • Únava a slabosť: Chronická únava a slabosť môžu byť prejavmi oslabenej imunity. Infekcia môže vyvolať imunitnú reakciu, ktorá môže viesť k celkovej únave.
  • Autoimunitné ochorenie: Znížená alebo oslabená imunita môžu spôsobiť, že imunitný systém začne útočiť na vlastné bunky a tkanivá, čo vedie k autoimunitným ochoreniam. Uvedieme napríklad reumatoidnú artritídu, lupus alebo celiakiu.
  • Alergické reakcie: Niekedy môže byť oslabený imunitný systém prehnane reagovať na obvyklé látky, čo spôsobuje alergické reakcie. 
  • Zmeny v hmotnosti: Niektoré formy oslabenej imunity môžu viesť k nežiadaným zmenám v hmotnosti.

10 zaručených tipov, ako posilniť imunitu

Tu je 10 zaručených tipov, ktoré môžu pomôcť posilniť Váš imunitný systém:

Vitamíny

Vitamíny hrajú významnú rolu pri podpore imunitného systému.

Vitamín C je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a je súčasťou obrannej funkcie imunitného systému. Podporuje tvorbu kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku a pomáha bojovať proti infekciám. Nachádza sa v citrusových plodoch, kivi, brokolici, mangu, malinách, a pod. Pokiaľ ho budete do tela dostávať prostredníctvom doplnku stravy, odporúčame voliť liposomálnu formu vitamínu C, ktorá je považovaná za účinnejšiu kvôli lepšej vstrebateľnosti a cieleniu dodávky vitamínu priamo do buniek.

Vitamín D zohráva kľúčovú úlohu v regulácii imunitného systému. Získavame ho zo slnečného žiarenia a potravy (obsahujú ho vajcia, pečeň, tukové ryby a huby). Nízka hladina vitamínu D je často spájaná so zvýšeným rizikom infekcií.

Vitamín A udržiava zdravú pokožku a sliznice, ktoré tvoria prvú líniu obrany proti infekciám. Jeho úlohou je tiež diferenciácia buniek imunitného systému. Nachádza sa v mliečnych výrobkoch, rybom tuku, mrkve, sladkých zemiakoch.

Vitamín E je antioxidant, ktorý môže chrániť bunky imunitného systému pred poškodením voľnými radikálmi. Nachádza sa v orechoch, rastlinných olejoch (konopný olej, olivový olej), v zelenine a ovocí a tiež v obilninách.

Vitamín B6 zohráva úlohu v produkcii protilátok, ktoré sú kľúčové pre boj proti infekciám. Je možné ho nájsť v mäse, rybách a vajciach, ale aj v banánoch či v ovocných šťavách.

Kyselina listová (Vitamín B9) podporuje tvorbu bielych krviniek a hrá úlohu v imunitnom systéme. Ako už názov vypovedá, nachádza sa v listovej zelenine, ale aj v citrusových plodoch, ovocí, strukovinách.

Vitamín B12 je kľúčový pre zdravú tvorbu bielych krviniek a ďalších buniek imunitného systému a nachádza sa predovšetkým v živočíšnych produktoch.

Nie je potrebné užívať všetky vitamíny z vyššie uvedeného zoznamu, aby bol posilnený imunitný systém. Príjem vitamínov by mal byť vyvážený a mal by pochádzať z rôznych zdrojov. Väčšinu vitamínov bez ťažkostí príjmeme z potravy, ktorú konzumujeme.

Niektoré vitamíny je možné získať ako doplnky stravy, medzi najznámejšie patrí vitamín C. 

.

Viete, že konopný proteín je prirodzeným zdrojom vitamínov A, B1, B2, B3, B6, C, D a E?

Minerály

Uvádzame minerály, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri podpore imunitného systému:

Zinok: Zinok je dôležitý pre správnu funkciu bielych krviniek, ktoré bojujú proti infekciám. Nedostatok zinku môže znížiť odolnosť proti infekciám. Zinok je minerál, ktorý sa nachádza v rôznych potravinách, najmä v potravinách živočíšneho pôvodu.

Selén: Selén je antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Táto ochrana môže podporovať imunitu. Selén sa nachádza v morských plodoch, mäse a mliečnych výrobkoch.

Železo: Železo je nevyhnutné na tvorbu hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík do buniek a tkanív. Správna hladina železa pomáha udržiavať silný imunitný systém. V strave existujú dve formy železa: hemové železo a nehemové železo. Hemové železo pochádza prevažne zo živočíšnych produktov, zatiaľ čo nehemové železo je prítomné vo väčšine potravín, vrátane rastlinných zdrojov.

Meď: Meď zohráva úlohu v imunitnom systéme a tiež podporuje tvorbu červených krviniek. Je obsiahnutá v morských plodoch, hovädzom a bravčovom mäse, v strukovinách, ovocných šťavách. 

V konopnom proteíne nájdete aj vysoký podiel antioxidantov, vápnika, horčíka, zinku a železa.

Črevný mikrobióm

Črevný mikrobióm je kľúčový pre správne fungovanie imunitného systému.

Mikrobiómy sú nápomocné pri trávení, eliminujú škodlivé alebo patogénne infekcie, podieľajú sa na chemickej premene niektorých látok a tiež produkujú pre nás nevyhnutné ďalšie esenciálne látky.

Správna funkcia našich čriev musí obsahovať nejaký pomer medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami. Preto sa o črevá musíme patrične starať, a teda okrem vhodných potravín je dobré vyvarovať sa aj stresu.

Vonkajšie faktory, ako vyvážená výživa či pravidelné cvičenie, pomáhajú a podporujú rast „dobrých“ baktérií, zatiaľ čo fajčenie alebo nevhodná strava podnecujú rast „zlých“ baktérií.

Dopomôcť je možné aj užívaním vhodných probiotík, či prebiotík, ktoré nájdeme aj v strave. Konkrétne napríklad málo zrelý banán, ovsené vločky, cícer, šošovica, fazuľa, celozrnné pečivo, kešu orechy a mnoho ďalších druhov ovocia či zeleniny. Prebiotiká a probiotiká nájdete vo fermentovaných potravinách ako jogurt či kefír, no dôležitá je aj fermentovaná zelenina alebo kombucha.

Huby na imunitu

Huby sú zaujímavým prírodným zdrojom látok, ktoré môžu podporovať imunitný systém.

Niektoré huby obsahujú bioaktívne látky, ako sú beta-glukány, polysacharidy a ďalšie antioxidanty, ktoré majú imunomodulačné účinky.

Huby, ktoré sú známe pre svoj potenciál podpory imunity:

  • Reishi (Ganoderma lucidum): Reishi je jednou z najuznávanejších terapeutických húb v tradičnej čínskej medicíne. Obsahuje polysacharidy a triterpény, ktoré môžu podporovať imunitný systém a považujú sa za adaptogény.
  • Shiitake (Lentinula edodes): Shiitake sú chutné huby, ktoré sú bežne používané v ázijskej kuchyni. Obsahujú beta-glukány, ktoré môžu stimulovať imunitnú odpoveď a majú protizápalové vlastnosti.
  • Maitake (Grifola frondosa): Maitake obsahujú polysacharidy, najmä beta-glukány, ktoré sú známe pre svoj imunomodulačný účinok. Maitake môže pomôcť stimulovať produkciu protilátok a aktivovať biele krvinky.
  • Chaga (Inonotus obliquus): Chaga obsahuje beta-glukány a ďalšie bioaktívne látky. Pripisujú sa mu protizápalové a antioxidačné vlastnosti, čo môže prispieť k celkovému zdraviu a podpore imunitného systému.
  • Cordyceps: Cordyceps sú huby známe pre svoje adaptogénne vlastnosti a obsah polysacharidov. Môžu pomáhať zvyšovať odolnosť voči stresu a podporovať imunitný systém.
  • Turkey Tail (Trametes versicolor): Turkey Tail je huba, ktorá obsahuje rôzne polysacharidy, vrátane koriolánu, ktorý bol skúmaný pre svoje imunomodulačné účinky.
.

Bylinky na imunitu

  • Konope: Konope, konkrétne CBD, ovplyvňuje imunitný systém človeka. Pomáha harmonizovať prirodzené procesy v tele, a tým pôsobí aj na imunitu.
  • Echinacea (Echinacea purpurea): Echinacea je známa svojím potenciálom podporovať imunitný systém a znižovať dobu trvania a závažnosť prechladnutia. Je často používaná ako preventívne opatrenie počas chladnej sezóny.
  • Šalvia (Salvia officinalis): Šalvia má antiseptické a protizápalové vlastnosti. Môže byť používaná pri rôznych respiračných ťažkostiach a na podporu imunitného systému.
  • Tymian (Thymus vulgaris): Tymian obsahuje látky s antibakteriálnymi a protizápalovými vlastnosťami. Môže byť užitočný pri podpore imunitného systému.
  • Šípka (Rosa canina): Šípka je bohatá na vitamín C a ďalšie antioxidanty. Pomáha posilňovať imunitný systém a chrániť telo pred voľnými radikálmi. Šípky nájdete aj v konopnom čaji so šípkou.
  • Ženšen (Panax ginseng): Ženšen je adaptogén, ktorý môže pomôcť telu prispôsobiť sa stresu. Má tiež imunomodulačné účinky a môže zvyšovať odolnosť voči infekciám.
  • Maté (Ilex paraguariensis): Maté je obľúbený nápoj v Južnej Amerike. Obsahuje polyfenoly a xantíny, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na imunitný systém.
  • Zázvor (Zingiber officinale): Zázvor má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Môže pomôcť podporovať imunitný systém a môže byť užitočný pri prevencii a liečbe prechladnutia.
  • Rebríček (Achillea millefolium): Rebríček má protizápalové vlastnosti a môže byť užitočný pri podpore imunitného systému.
  • Mätové bylinky (Mentha spp.): Mätové bylinky môžu mať antiseptické a protizápalové účinky. Mätový čaj môže byť užitočný pri podpore imunitného systému a tiež pri upokojení tráviaceho systému. Vyskúšajte konopný čaj s mätou.
  • Palina (Artemisia absinthium): Palina má antiseptické a protizápalové vlastnosti a môže byť používaná na podporu imunitného systému.
.
.
.

Dostatok spánku

Kľúčovú úlohu pri silnom imunitnom systéme zohráva dostatok spánku. Kvalitný spánok je pre telo veľmi dôležitý. Ak chceme udržať silný imunitný systém, je odporúčané dodržiavať pravidelný spánkový režim.

Ak Vás trápi nespavosť, vyskúšajte CBD a prečítajte si všetko o tom, ako CBD účinkuje na spánok.

.
.

Redukcia stresu

Redukcia stresu má pozitívny vplyv na imunitný systém. Chronický stres môže negatívne ovplyvniť imunitné funkcie, zvýšiť zápalové procesy a spôsobiť nerovnováhu v hormonálnom systéme.

Stres súvisí aj s nespavosťou, preto znížením stresu môžeme výrazne dopomôcť boju proti nespavosti.

Proti stresu je možné efektívne bojovať s prírodnými CBD produktami

Okrem CBD môžete proti stresu vyskúšať aj meditáciu či dychové cvičenia.

.
.
.

Vyvážená strava

Vyvážená strava výrazne súvisí s vitamínmi a minerálmi, popísanými vyššie. Vďaka vyváženej strave je možné prijímať dostatok vitamínov a minerálov a tým posilňovať imunitný systém.

Základné princípy vyváženej stravy zahŕňajú:

  • Rozmanitosť potravín: Zahrnúť rôzne druhy potravín do stravy zaisťuje, že telo dostane všetky potrebné živiny. Konzumovať je potrebné ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny, bielkoviny (napr. z mäsa, rýb, vaječných bielkov alebo rastlinných zdrojov) a zdravé tuky.
  • Správne porcie: Prijímať správne porcie jedla pomáha zabrániť prejedaniu a udržuje energetickú rovnováhu. Rôzne skupiny potravín je potrebné konzumovať vo vhodných pomeroch.
  • Dostatočné množstvo vody: Hydratovať telo je kľúčové pre správnu funkciu tela. Pitie dostatočného množstva vody je súčasťou vyváženej stravy.
  • Obmedzovanie príjmu soli: Obmedzenie konzumácie soli môže prispieť k udržaniu zdravého krvného tlaku.
  • Prispôsobenie energetického príjmu: V súlade s individuálnymi energetickými potrebami. To znamená, že kalorický príjem by mal zodpovedať úrovni fyzickej aktivity a individuálnym cieľom, či už ide o udržanie hmotnosti, schudnutie alebo naberanie svalovej hmoty.

Kvalitný pohyb

Pravidelná a občas intenzívnejšia fyzická aktivita je spojená s niekoľkými pozitívnymi účinkami na imunitné funkcie. Jedná sa najmä o zlepšenú cirkuláciu krvného obehu, čo podporuje lymfatický systém. Vďaka pravidelnej fyzickej aktivite sa zvyšuje počet bielych krviniek, a to sú kľúčové bunky imunitného systému.

Pravidelný fyzický pohyb pozitívne ovplyvňuje stres a zlepšuje kvalitu spánku.

Dôležité je vybrať si pohyb, ktorý bude vyhovujúci vašim fyzickým schopnostiam. Či už sa jedná o chôdzu, beh, plávanie, jazdu na bicykli, jogu alebo cvičenie vo fitness centre. 

Dôležité je udržiavať rovnováhu medzi tréningom a odpočinkom a vyhýbať sa preťažovaniu, pretože to môže mať opačný efekt na imunitný systém.

Naše babičky čerpali z toho, čo im príroda umožnila. A my sme sa nechali inšpirovať.

Babské rady: Ako posilniť imunitu

Tu je pár odporúčaní:

  • Pite čaj z čerstvého zázvoru
  • Konzumujte silný vývar
  • Cibuľa je istota - naše babičky odporúčali konzumovať 2 až 3 kúsky cibule denne. Prípadne si ju možno pripraviť s medom ako čaj.
  • Na jeseň užívajte šípkový sirup
  • Pravidelne konzumujte rakytník
  • Na jar jedzte veľa medvedieho cesnaku
  • Celoročne pite vitániu snodárnu

Ako posilniť imunitu u detí?

Posilniť imunitu u detí je možné kombináciou zdravých životných návykov a starostlivosti o správnu výživu.

Naše odporúčania sú najmä:

Zdravá strava:

  • Pre deti vyváženú stravu obsahujúcu ovocie, zeleninu, celozrnné obilniny, bielkoviny (napríklad z mäsa, rýb, fazule) a mliečne výrobky.
  • Obmedzenie príjmu rafinovaných cukrov a procesovaných potravín.
  • Dostatok spánku: Uistite sa, že deti majú pravidelný spánkový režim zodpovedajúci ich veku. Kvalitný spánok je kľúčový na regeneráciu imunitného systému.
  • Fyzická aktivita: Dôležité je podporovať pravidelnú fyzickú aktivitu. Hranie vonku, športy a aktivity, ktoré podporujú pohyb, môžu posilňovať imunitný systém.
  • Osobná hygiena: Dôležité je učiť deti základy osobnej hygieny, vrátane častého umývania rúk mydlom. Učte ich, ako správne zakrývať ústa a nos pri kýchaní - do lakťa alebo používanie vreckovky.
  • Dostatok tekutín: Dôležité je sa uistiť, že deti pijú dostatok vody. Hydratácia je dôležitá pre správny chod tela a pre imunitný systém.
  • Vitamíny a minerály: Zahŕňajte do stravy potraviny bohaté na vitamíny a minerály, najmä vitamín C (citrusové plody, brokolica), vitamín D (losos, tuniak) a zinok (hovädzie mäso, orechy). Ak je to nevyhnutné, dopĺňajte stravu vitamínovými alebo minerálnymi doplnkami na odporúčanie lekára.
  • Probiotiká: Zahŕňajte do stravy potraviny s probiotickými kultúrami, ako sú jogurty alebo kvasené mliečne výrobky, ktoré podporujú zdravú rovnováhu baktérií v črevnom trakte.
  • Obmedzenie stresu: Deri potrebujú podporu a bezpečné prostredie. Ponúknite im priestor na relaxáciu a zábavu.


Zhrnutie: Ako teda možno efektívne posilniť imunitný systém?

Efektívne posilniť imunitný systém je veľmi individuálne. Záleží na tom, či je potrebné „iba“ posilniť zdravý imunitný systém, alebo je potrebné riešiť už zdravotný problém spojený s oslabením imunitného systému. Podľa toho nasleduje odporúčanie ako pristúpiť k celkovej terapii.

Rozhodne odporúčame pristupovať k podpore imunitného systému komplexne!

Nefunguje iba užívať vhodné doplnky stravy, no súčasne mať veľmi obmedzený či dokonca žiadny pohyb, dokonca sa nezdravo stravovať. Je malá pravdepodobnosť, že takto to bude fungovať. Dobré je zakomponovať všetky odporúčania vyššie, vytiahnuť si z nich to, čo je u Vás uskutočniteľné a prístupné a tieto opatrenia dodržiavať.

S kým sa môžem poradiť ohľadom vhodných doplnkov stravy na podporu imunity?

Pokiaľ by ste chceli poradiť s užívaním vhodných doplnkov stravy na podporu imunity, odporúčame kontaktovať Vášho praktického lekára, či špecialistu na výživu.

Konkrétne s používaním CBD produktov Vám radi ZADARMO poradíme aj v konopnej poradni.

Používáme ověření věku Adulto