+420 212 812 670 | info@zelenazeme.sk

Nenasýtené mastné kyseliny – prečo sú pre telo tak dôležité?

Autor: Lucie Garabášová

Je možné, že o existencii nenasýtených mastných kyselín ste už čo-to počuli. Je tiež možné, že záujem o jedálniček a stravu je menej patrný a nenapadlo vám zamyslieť sa, v akých olejoch je možné ich nájsť a prečo vlastne sú pre telo tak dôležité. Článok zhrnie všetko podstatné o týchto živinách a viac už nenasýtené mastné kyseliny nebudú neznámou.

Čo teda sú nenasýtené mastné kyseliny?

Nenasýtené mastné kyseliny sú typ mastných kyselín, ktoré majú jednu alebo viac dvojitých väzieb v molekuli. Sú to kyseliny, ktoré sú zvyčajne pri izbovej teplote v kvapalnej forme a je možné ich nájsť v rastlinných a živočíšnych zdrojoch.

.
.

Existujú dva hlavné typy nenasýtených mastných kyselín:

  • Mononenasýtené mastné kyseliny (MUFA): Tieto mastné kyseliny majú jednu dvojitú väzbu v molekuli. Príklad je kyselina olejová.
  • Polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA): Tieto mastné kyseliny majú viac ako jednu dvojitú väzbu v molekuli. Medzi najznámejšie patria omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.

Prečo sú v ľudskom tele nenasýtené mastné kyseliny tak dôležité?

Ideálny pomer nenasýtených mastných kyselín v ľudskom tele je dôležitý pre zdravú funkciu srdca, mozgu, kože a tiež na stabilitu hormonálnej aktivity a celkovej imunity.

Konkrétne sa jedná o:

  • Zdravie srdca: Nenasýtené mastné kyseliny, najmä teda omega-3 mastné kyseliny, pomáhajú znižovať hladinu "nedobrého" LDL cholesterolu a naopak zvyšovať hladiny "dobrého" HDL cholesterolu, čím sú nápomocné pri ochrane srdca pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Viac o účinkoch konopného oleja s CBD na srdce tu.
  • Zdravie mozgu: Omega-3 mastné kyseliny majú dôležitú funkciu pre správny vývoj mozgu a nervovú sústavu, najmä u dojčiat a detí. Taktiež majú vplyv na podporu kognitívnych funkcií a pamäť u ľudí všetkých vekových skupín.
  • Zápal a imunitná odpoveď: Nenasýtené mastné kyseliny majú protizápalové vlastnosti a môžu pomáhať pri zápaloch v tele. Blahodárny účinok to môže mať pri reumatoidnej artritíde.
  • Zdravá koža: Nenasýtené mastné kyseliny majú dôležitú úlohu pri pružnosti kože a jej hydratácii. Majú schopnosť predchádzať suchej koži a podporiť tak jej regeneráciu.
  • Hormonálna regulácia: Sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú kľúčové pre tvorbu hormónov v organizme a pri regulácii hormonálnych procesov v tele, môžu mať dôležitú úlohu.
  • Transportné funkcie: Nenasýtené mastné kyseliny majú kľúčovú úlohu v organizme pri transporte niektorých vitamínov rozpustných v tukoch (napr. vitamíny A, D, E, K) a ďalších živín do buniek.

Je možné spoznať, že mám nedostatok nenasýtených mastných kyselín?

Nedostatok nenasýtených mastných kyselín v organizme sa môže prejaviť rôznymi príznakmi a problémami, ktoré tak naznačujú nerovnováhu týchto živín v tele.

Niektoré z možných príznakov nedostatku nenasýtených mastných kyselín môžu zahŕňať:

  • Suchá alebo šupinatá koža
  • Zápalové stavy
  • Problémy so zrakom
  • Problémy s pamäťou alebo koncentráciou
  • Nadmerná úzkosť alebo depresia

Čo znamená ideálny pomer nenasýtených mastných kyselín?

Ideálny pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami by mal byť približne 1:1 až 1:4. To znamená, že by sa malo prijímať približne rovnaké množstvo omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Žiaľ, väčšina západných diét sa prikláňa viac v prospech omega-6 mastných kyselín. Spôsobuje to nadmerný konzum rastlinných olejov a priemyselne spracovaných potravín, ktoré sú bohaté práve na omega-6 mastné kyseliny.

Nadmerný príjem omega-6 mastných kyselín v pomere k omega-3 mastným kyselinám môže negatívne vplývať na zdravie, pretože to môže negatívne vplývať na zápaly v tele a môže sa zvyšovať riziko vzniku rôznych ochorení, vrátane srdcových chorôb.

Z toho dôvodu je dôležité, venovať pozornosť vlastnej strave a snažiť sa tak dosiahnuť vyvážený pomer medzi omega-3 a omega-6 mastnými kyselinami v organizme.

Dosiahnuť sa to dá práve tým, že človek do svojho jedálnička zahrnie potraviny či doplnky stravy, bohaté na tieto omega mastné kyseliny!

Konopný olej - ideálny pomer omega nenasýtených mastných kyselín

Konopný olej, ktorý obsahuje ideálny pomer omega 3-6 (omega 6 = GLA kyselina, ktorá vyživuje bunky a vďaka tomu je prevenciou proti neurodegeneratívnym ochoreniam). V rastlinnej ríši len konopný a pupalkový olej obsahujú GLA kyselinu v ideálnom množstve.

Na optimálny príjem nenasýtených mastných kyselín odporúčame užívať jednu polievkovú lyžicu konopného oleja denne.

.
.

Efektívne užívať omega 3 a 6 je tiež možné prostredníctvom konopných semienok. Taktiež je odporúčané dávkovanie jedna polievková lyžica denne.

Vynikajúci BOOSTER pre centrálnu nervovú sústavu je konopný olej v rybom tuku s CBD. Kde je možné okrem konopného oleja nájsť tiež nenasýtené mastné kyseliny z rybieho oleja a taktiež účinné CBD.

.

Aké potraviny je možné užívať na optimálny pomer omega v tele?

Na dosiahnutie vyváženého príjmu omega-3 a omega-6 mastných kyselín je dôležité zahrnúť do stravy rôzne potraviny bohaté na tieto živiny.

.
.
.

Potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny:

  • Tučné ryby, ako losos, sleď, makrela, sardinky, tuniak
  • Ľanové semená a ľanový olej
  • Chia semienka
  • Orechy, najmä vlašské, kešu a mandle
  • Konopné semienka a konopný olej
  • Repkový olej
  • Sójové bôby
  • Orechy (vlašské, kešu, mandle)
  • Tofu
  • Sójové bôby
  • Rastlinné oleje (repkový, ľanový, sójový)

Potraviny bohaté na omega-6 mastné kyseliny:

  • Rastlinné oleje: Kukuričný, slnečnicový, sójový, hroznový, avokádový
  • Niektoré druhy orechov: Vlašské orechy, para orechy, kešu orechy, pistácie
  • Semená: Slnečnicové semená, tekvicové semená, sézamové semená
  • Kuracie, hovädzie a bravčové mäso
  • Vaječné žĺtky
  • Ryža
  • Celozrnné obilniny (pohánka, quinoa, pšeno)
Používáme ověření věku Adulto